Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Jól bevált Fehér kenyér

felvitel dátuma: 2014-02-03 15:20:47       mai nézettség: 1       nézettség: 6626
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk.
  • 2 evk  olaj
  • csipet aszkorbinsav     ( ezt a gyógyszertárba lehet venni 5 dkg 250 Ft )
  • 2 evk. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta   ( én a gyorskovásza, csínálom
  • 2 dkg friss élesztő
  • 30 dkg  BL 80 liszt
  • 20 dkg sima  fehér liszt

JBFK Jól bevált fehér kenyér

Előkészületi idő: 180 perc

Sütési idő: 120 perc

Elkészítés:

A tésztát kézzel dagasztatom, 20 percig. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor , ha rugalmas, kissé visszaüt a tésztagyúrás közben. Kellesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
 

Gyor kovász

Este:
1 dl langyos víz
1 tk méz
 10 g élesztő


ezeket, összekeverni és néhány percig állni, hagyni


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező , valaki ezzel illette :-)) Ekkor már lehet sütni vele, ez a gyors kovász

 

Öregkovász:


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező , valaki ezzel illette :-))

( Innen csinálódik az ÖREG KOVÁSZ a leírtak szerint!! ) Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe. 3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül,
Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni.

Limarapékség Jól bevált fehér kenyere

Szakács: Ilona


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Etke 2014 február 19

Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kovász készítést.Hamarosan élek a lehetőséggel és kipróbálom:) Na,meg a kenyeret is.

0/10 Mara 2014 február 19

Ez a recept a Limara Péksége oldalról való, a forrást kérem feltüntetni! http://www.limarapeksege.hu/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.