A megtisztított felcsíkozott hagymát 1 kanál zsíron, erős tűzön megpirítom, majd ha szükséges, egy löttyintésnyi borral meglazítom. (a bor ugyanis megakadályozza a hagyma leragadását). Megszórom köménymaggal, amivel addig pirítom, míg a kömény kipattog, de nem ég meg. Hozzáadom a ízlés szerinti méretűre darabolt húst. (ha kisebb méretűre vágjuk, hamarabb megfő) Addig pirítom kevergetés mellett, míg a hús külső, fehér burkot nem kap, kicsit megpörkölődik. Eközben a hús kissé kiengedi saját levét is.
Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el, és hozzáöntöm saját készítésű, enyhén csípős darált paprikámat is. (ez nem azonos a bolti Erős Pista, vagy Édes Anna készítményekkel, hanem régi recept alapján magam készítem a már megosztott eljárás szerint) (5 súlyszázalék paprika + 1 súlyszázalék só + csípős paprika egyéni ízlés alapján) Beletettem a bográcsba a nagyobb lestyán levelet is, amit csak addig hagytam benne, míg aromája kifőtt. (megkóstoltam)
A paradicsom meghámozását könnyen megoldhatod, mivel csumáját kivágva, majd kereszt alakban bevágva, pár perc alatt a pörkölt forró levében lefő róla a héja, ami más esetben felpödrődött darabokban marad meg pörköltünkben. Ezt a lefőtt héjat könnyen kiemelhetjük a pörköltből. A paradicsom egyéb részei pedig gyorsan szétfőnek, ezzel javítva ételünk szaftjának ízét, állagát. A paprikát félkarikára vágva adjuk a pörköltbe. A paprika, és a paradicsom ennél a mennyiségnél fél üveg natúr lecsóval helyettesíthető.
Mint az eddig leírtakból nyilván kiderült, őrölt paprika eddig nem került a pörköltbe, hiszen a darált paprikám gyönyörű szín, kellemes csípősséget adott a bogrács tartalmának. Kevés őrölt borsot viszont adtam hozzá. Kerülhetett volna még bele szétnyomott fokhagyma, kakukkfű, zeller zöld, és más megszokott, és különlegesebb alapanyagok is, de most az egyszerűségre törekedtem. Már csak arra volt szükség, hogy az öntöttvas bográcsomat időnként megforgatva besűrítsem pörköltem szaftját. Kavargatásra nem volt szükség, az öntöttvas bogrács egyenletes hőelosztása miatt.
Pontosan 2 óra kellett a főzés indításától a befejezéséig. Köretként főtt, köménymagos burgonyát adtunk hozzá. Míg én a kertben a napernyő árnyékában a pörkölttel foglalatoskodtam a hideg fröccs társaságában, nejem ezt a nemes feladatot magára vállalta, a konyha melegében.