A süti tésztája az alap. Ez egy túrós, olajos tészta, ami a tepsi aljára kerül. Erre kerülnek a vékonyabb gerezdekre vágott almák úgy, hogy átfedéssel legyenek egymáson, vagy ha bogyós gyümölcsökkel készítjük, azt egyenletesen elosztjuk a tésztán. A gyümölcsökre szórjuk a morzsát, és előmelegített sütőben kisütjük.
A tésztát az összeállítása után azonnal meg kell sütni, mert másként a benne lévő sütőpor térfogatnövelő hatását elveszti. Ezért a morzsát, és a tölteléket előre el kell készítenünk!
A morzsához a lisztet, a cukrot, és a lágy vajat kevés fahéjjal morzsalékossá dolgozzuk össze. Szükség esetén kevés liszttel állítjuk be a kívánt állagot. Az almákat (kb. 6 db.) meghámozzuk, vékonyabb gerezdekre vágjuk.
A tésztát tehát utoljára gyúrjuk össze, majd a sütit összeállítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe.
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, és(vagy) a reszelt citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tojást, az olajat, és a tejet,morzsásra gyúrjuk. Kevés lisztet használva hozzá összegyúrjuk, (ne száradjon ki a tészta) majd kinyújtjuk, és kivajazott lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy a lehető legjobban kitöltse a tepsit.
A tésztára kerülnek a keskeny almagerezdek úgy, hogy fedjék egymást. Igyekezzünk a legjobban, a legegyenletesebben elosztani az almát. Az előre elkészített morzsát a tetején egyenletesen elosszuk, majd előmelegített sütőben 180°-on 20 perc alatt készre sütjük.