Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Tészta receptek » Aranygaluska

felvitel dátuma: 2011-06-23 16:15:13       mai nézettség: 3       nézettség: 6255
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 3 dl tej
  • csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dkg élesztő

A vaníliasodóhoz:

  • 1/2 liter tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
  • 1 dkg vaj/magarin
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

  1. A meglangyosított tejet a kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk a kelesztőtálat, és kétszeresére kelesztjü a tésztát..

  2. Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Olajozott formába (én kuglóf formába szoktamsorakoztatjuk, közeit, tetejüket olajozzuk, és megszórjuk a cukros dióval. A rétegzést folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk.  Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (180-200 fokon), tűpróbával ellenőrizzük. 

  3. Vaníliasodóval tálaljuk.

Vaníliasodó elkészítése:

  1. Amíg sül a tészta elkészítjük a sodót.
  2. Vaníliamártást főzünk: A tojássárgákat 1 dl tejjel, a cukorral és liszttel elkeverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja.  Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük.
  3. A kész vaníliamártást forrón a kevés cukorral felvert tojások habjához adagoljuk, jól elkeverjük.

A tészta receptje a Tupperware-től van, a vaníliasodó Horváth Ilona szakácskönyvéből.

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.