A tésztához:
50 g éleszto
2 kk kristálycukor
400 ml langyos víz
700 g liszt
1 kk só
1 kk frissen orolt fekete bors (én kihagytam, mert a gyomrom nem bírja)
1 ek szobahomérsékletu vaj
2 ek olvasztott vaj
A fozéshez:
50 g kristálycukor
2 kk szódabikarbóna
1000 ml víz
Tetejére:
1 tojásfehérje
1 kk víz
2-3 ek mák
A szétmorzsolt élesztot a cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet nagy tálba tesszuk, hozzáadjuk a sót, a borsot és a puha vajat, elkeverjuk. A felfutott élesztot beleontve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
A tésztából 10 egyforma golyót gombolygetunk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzuk a tésztabucikat, tetejuket megkenjuk olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Ez ido alatt kb. a duplájára nonek.
Kozben elomelegítjuk a sutot: légkeverésen 200 fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
A duplájára kelt tésztabuciknak kozepébe ujjunkkal lyukat fúrunk (lehet fakanállal is, vagy a rolóformával, amelyet benne is hagyhatunk a sutés kozben) és az így kapott tésztagyuruket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszuk. Habszedo kanállal kivesszuk és sutopapírral bélelt tepsire helyezzuk oket.
A tojásfehérjét elkeverjuk a vízzel és megkenjuk vele a bagelek tetejét. Meghintjuk mákkal, és mehetnek is a sutobe 15-20 percre, míg aranyszínuek és ropogósak nem lesznek.
Langyosan, vajjal és/vagy lekvárral megkenve a legfinomabb.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!