Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Bográcsos / grilles ételek » Birka pörkölt bográcsban rétegezve

felvitel dátuma: 2015-03-26 09:31:54       mai nézettség: 1       nézettség: 5655
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:
5 kg birkahús (comb, lapocka, oldalas)
1 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 mk őrölt kömény
5 db babérlevél
6 ek pirospaprika
4 ek
3 ek sertészsír
3 db paradicsom
3 db paprika
6 db száritott erőspaprika (macskapöcse)
10 szem borókabogyó
2 mk őrölt bors
5 dl száraz vörösbor
Előkészületi idő: 40 perc


Főzési idő: 240 perc
Elkészítés:
A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a több féle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyú darabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet.
A combot, vagy lapockát kicsontozom, ezeket a csontokat kétfelé fűrészelem. A színhúst 3x3 cm kockákra vágom. Az oldalast a pálcák között szétvágom, és 3-4 cm darabokra fűrészelem a bordacsontoknál. Az apró csont morzsalékot lemosom a húsról.
A vöröshagymát félbevágom, majd felkarikázom, a fokhagymát és az erőspaprikát apróra vágom, a paradicsomot és paprikát szeletelem, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomom.
A bográcsban rétegesen helyezem el a hozzávalókat.
Megfelelő méretű bográcsot kikenek sertészsírral és az aljára helyezem a csontokat erre rakom a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórom a kömény felét és 3 db babérlevelet meg a fele erős paprikát.
A következő réteg a színhús fele, erre rakom a vöröshagyma második 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórom a pirospaprikát és sót és maradék erős paprikát.
Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma és befedem felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórom a szétnyomott boróka bogyót és őrölt borsot.
Kicsit megnyomkodom a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntök 5 dl vízet.
Tűz fölé teszem és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelek alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékelem alatta a tüzet. Az elfővő levet vízzel pótolom. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emelem a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő.
Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett a birka korától függően kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni.
A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntöm a vörösbort és 10 percet forralom.
Főtt burgonyával tálalom, friss kenyeret, csípős és csemege savanyúságot kínálok mellé.
 
Szakács: LigetiK


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.