A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, egy darabka fahéjat, 2 ek cukrot,borsónyi szalicilt majd feltöltjük hideg vizzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk be és gőzöléssel kidunsztoljuk .
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük . Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet.A tüzet lezárjuk a fedeleket az üvegekre szoritjuk, az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihülni.