Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Bürgermeister

felvitel dátuma: 2011-12-25 14:32:29       mai nézettség: 1       nézettség: 6048
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tasak (2 dkg) vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 10 dkg puha mazsola
  • 15 dkg darált mák
  • 4+4+4 dkg porcukor
  • 1+1 dkg vaníliás cukor
  • 4+4 ek. tej
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1 kk. vaníliaízű pudingpor
  • 2 dkg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája

Továbbá:

  • vaj/margarin a forma kikenéséhez
  • 1 tojássárgája a kenéshez

  

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:
  1. Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
  2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 evőkanál tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk (kb. 40-45*45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
  4. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben 55-60 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.

Lajos Mari receptje

Ez egy osztrák eredetú karácsonyi kalácsamely egyszerre háromféle töltelékkel (mák, dió és túrókészül. Amilyen látványos, olyan finom is!

 

  

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 december 25

Csak nyelek nagyokat!Istenien néz ki!!:)

0/10 marika 2011 december 25

Nagyon finom lehet!

0/10 Hani 2011 december 25

Köszönöm szépen!

0/10 wicus81 2012 január 08

Hát ez istenien néz ki, tuti, hogy ki fogom próbálni :)

0/10 anna51 2012 január 08

Anita, csodás ez a kalács,mint minden,ami a kezed alól kikerul! Mentettem és látom, hogy vennem kell egy ilyen formát is :)))

0/10 Dalianisz Hajdula 2012 január 08

Nagyon remek! Gratulálok!

0/10 Hani 2012 január 08

Köszönöm szépen!

10/10 Bihary Livia 2012 február 01

Nagyon szép,gondolhattam volna te vagy ez az ügyes aki elkészítette!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.