A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk. Kicsit megsózzuk, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk az üveges lecsót, vagy ha van friss zöldpaprikát, és néhány paradicsomot is. Ha a társaság többsége szereti, csípős paprika is mehet hozzá. Ezt utána addig főzzük, míg minden megfő, megpuhul. Ezután tesszük a bográcsba a feldarabolt húsokat, a csirkemáj kivételével. Annak elég a legvégén öt - tíz percig főni. Mikor felforrt, ellenőrizzük a szaft ízét! Ekkor fűszerezhetünk még rajta, valamint őrölt borsot, őrölt pirospaprikát adunk hozzá. Kavarni nem szükséges, időnként viszont forgassuk meg a bográcsot. A csirke a leggyorsabban megfőzhető alapanyagok közt van, így kevesebb mint egy óra alatt kész a paprikás.
Legegyszerűbb kifőtt száraztésztával tálalni, amit viszont külön, forró, bő, sós vízben kell elkészíteni. Lehet főtt krumplit is adni hozzá. Ne felejtsük, van aki tejföllel szereti!