Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Húsos egytálak » Dámvadpörkölt szederlekvárral, aszalt paradicsomma

felvitel dátuma: 2015-05-29 12:25:58       mai nézettség: 1       nézettség: 2347
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:
8 kg. dámvad feldarabolva, csontjai szétfűrészelve,
3 kg. vöröshagyma félkarikákra vágva,
20 dkg füstölt szalonna,
1 pár gyulai kis páros kolbász (a szervezők ajándéka, aminek valamilyen módon meg kellett jelennie az ételben) ((mi megettük reggelire, miután zsírjára sütöttük a füstölt szalonnával együtt))
500 ml. házi darált kápia paprika sózva (400 g. paprika, 100 g. só)
1 kiskanál őrölt kömény,
300 g. szederlekvár,
400 ml. házi aszalt paradicsom (a rozmaringos, fokhagymás fűszerolajával együtt)
10 gerezd fokhagyma,
80 dkg. friss zöldpaprika, feldarabolva,
40 dkg. paradicsom, nagyon apróra vágva,
3 db. csípős, hegyes paprika középen megvágva,
3 evőkanál őrölt házi pirospaprika,
1 nagy szár lestyán,
őrölt bors.
Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:
A húst többször átmostuk, majd feldaraboltuk, a csontos darabokat szétfűrészeltük. (így nem kerültek szilánkok a pörköltbe)  A húst ismét jól megmostuk, majd forró vízzel leöntöttük. A hagymákat megtisztítottuk, félkarikákra vágtuk
Az apróra vágott szalonnát, és a kolbászt zsírjára pirítottuk, majd a kolbászt kivettük a zsírból.
Először a csontos húsdarabokat tettük a bográcsba, majd a színhúst, aminek a tetejére halmoztuk a hagymát, a friss paprikát, és a paradicsomot, az őrölt köményt rászórtuk, és eloszlattuk rajta a darált paprikát, ami sós volt, így további sózást nem igényelt. 1 lestyánlevél szárastól került a pörköltbe, amit később kihalásztunk belőle. Kb. 2 liternyi víz pótlására volt szükség később, mikor a hús által kibocsájtott lé elfőtt. Mivel nem volt eddig megpaprikázva, megborsozva, nem volt ami miatt leragadjon a pörkölt. Így főtt addig, míg a hús meg nem puhult, a csontokról le nem vált. A sózott paprika, és a többi fűszer íze is beivódott a húsba. A napon szárított paradicsom, a szederlekvár pedig rendkívül pikánssá tette a pörkölt ízét.
A füstölt szalonnától, és a kolbásztól újabb pikantériát szerzett, ezért merem állítani, hogy rendkívül finom, komplex ízű pörkölt lett a végeredmény. Ehhez viszont el kellett végezni az utolsó simítást! A főzőléből keveset kivéve elkevertük házi őrölt paprikával, kevés őrölt borssal, majd visszatöltöttük a már készre főtt pörköltbe, valamint a keverőedényt is kiöblítettük a főzőlével. Ezek után megemeltük a bográcsot, hogy csak melegen tartó fokozaton érlelődjenek tovább az ízek.
Szakács: Gasztropajti


Film link: http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2015/05/megint-kastelynapok-finom-damvadporkolt.html

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.