1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
60 dkg simaliszt
25 dkg vaj
2 tojás
5 dkg porcukor
pici só
1 dl tej
Töltelék:
diótöltelék
3 dl tej
15 dkg porcukor
30 dkg darált dió
10 dkg beáztatott mazsola
egy narancs reszelt héja
egy citrom reszelt héja
6 dkg kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
egy vaníliás cukor
egy-két kanál rum
máktöltelék
3 dl tej
15 dkg porcukor
30 dkg darált mák
10 dkg beáztatott mazsola
kevés reszelt alma, vagy sárgabaracklekvár
vaj a sütőlemez kikenéséhez
tojássárgája és fehérje a bejgli kikenéséhez
1 dcl langyos tejben felfuttatjuk a 2 dkg élsztöt.
A 60 dkg simalisztet egy tálban elmorzsoljuk 25 dkg vajjal, a közepébe mélyedést készítünk és beleteszünk 1 egész tojást és egy tojássárgáját, melyet kissé habosra keverünk.
Ezután a felfuttatott élesztöt, 5 dkg porcukrot, pici sót, és 1 dcl tejet adunk hozzá.
És jól összedolgozzuk.
Ha bejglit készítünk,akkor három cipót formázunk belöle /de ha pozsonyi kiflit, akkor 35 golyót formázunk belöle/ és a tálba visszarakva 2 órára hüvös helyre tesszük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A diótöltelékhez a 3 dcl tejet 15 dkg porcukorral felforraljuk és ebbe belekeverjük a 30 dkg darált diót, a 10 dkg beáztatott mazsolát, egy narancs reszelt héját, egy citrom reszelt héját, majd a tüzröl levéve hozzáadunk 6 dkg kekszmorzsát vagy zsemlemorzsát és egy vaníliás cukrot.
Ha túl száraz akkor egy-két kanál rummal lazíthatjuk.
A máktöltelék ugyanígy készül, de ha lazítani kell, ne rumot tegyünk bele, hanem kevés reszelt almát, vagy sárgabaracklekvárt.
A tölteléket mindíg hidegen kenjük a tésztára. Ideális ha a töltelék és a tészta súlya nagyjából azonos.
Pihentetés után a cipókat kb.fél cm vastag téglalapokká sodorjuk és a tölteléket egyenletesen rákenjük,a széleken 1,5 cm t üresen hagyva, összetekerjük, széleit betürjük.
Kivajazott sütölemezre tesszük, tojássárgájával átkenjük és langyos helyen kelesztjük 40 -60 percet.
Miután megkelt, az oldalait hústüvel megszurkáljuk és tojásfehérjével lekenjük.
Elömelegített sütöben 170 C fokon kb.25 -30 percig sütjük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!