Hozzávalók (1 kalácshoz)
A tésztához:
500gfinomliszt
40 g friss élesztő
350 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj
A töltelékhez:
8evőkanál darált dió
8 evőkanál porcukor
50 g olvasztott vaj
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 db tojás sárgája
1. Kovászt készítek: Bögrében az élesztőt egy evőkanál porcukorral kikeverem és kb. egy merőkanál langyos tejet adok hozzá,meghintem lisztel.Konyharuhával letakarom a bögrét és várom,hogy felfusson az élesztő.
A lisztet és az élesztőt egy kicsit összedologozom,a vajat elmorzsolom a liszttel,majd hozzáadom a citromhéjat,van.cukrot, és a maradék tejet.Ha túl kemény maradna a tészta egy kis tejet adhatunk hozzá.Kelesztem,még a tészta a kétszeresére nem nő.
2.Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a diós-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
3.Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.
4.Akalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta.
Jó étvágyat kívánok :)!
A töltelék mákkal is elkészíthető.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!