Szuper. Köszi a receptet.
Tésztához
· 30 dkg liszt
· 20 dkg margarin
· 1 púpozott ek porcukor
· 1 zacskó vaniliás cukor
· csipet só
· 1 tojás sárgája
· 1 kk sütőpor
· 1 ek tejföl
· tehetsz a tésztába, ha akarsz egy ½ citrom reszelt héját vagy csipet fahéjat vagy kevéske vaníliaaromát.
Krémhez
A rakományhoz és szóráshoz
· 6-8 db alma
· 3 ek őrölt mandula, dió, vagy zsemlemorzsa
· 2 ek cukor
· 2 ek baracklekvár
Sütéshez
· csatos tortaforma
· sütőpapír
Elkészítése a tésztának: Minden hozzávaló hideg legyen. Egy késes aprítóba teszem az összes anyagot. Csak annyit keverek a géppel kis fordulaton, hogy a tészta összeálljon. Deszkára teszem, gyors mozdulattal gömbölyítem, 4 mm vastagra nyújtom (akár 2 fólia közt) nagyobb körré, mint a forma alja. (Ha nem megy, akkor a formába nyomkodd a tésztát) Ezt egy papírral bélelt kapcsos tortaformába teszem úgy, hogy az oldalára is feljöjjön a tésztából kb 3-4 cm. Villával megszurkálom, és fóliával letakarva mehet a hűtőbe 1-2 órára. Egész éjjelre is mehet a hűtőbe, de ekkor fóliába csomagolom a tésztagombócot. Hűtőből kivéve nyújtom formára. Ha kézzel készíted a tésztát, akkor a lehető legkevesebbet érintsed!
Krém elkészítése: A tejfölt lecsepegtetem, hozzákeverem a tojásokat és a langyos pudinggal összekeverem.
A torta elkészítése: A hűtőből előveszem a tésztát. A formába szórom a 2 ek darált mandulát, majd rákenem a krémet a tésztára. Az almát, amit előzőleg lemostam, meghámoztam, kimagvaztam, elfeleztem, tetejét bevagdostam (nem vágom át) és citromszelet segítségével bekentem, ráteszem a krémre. Megszórom 2 ek cukor és fél kk fahéj keverékével. 180-200 C° -a előmelegített sütőben 40 -60 percig sütöm, de 20 perc sülés után 1 ek darált mandulával még megszórom és tovább sütöm. (A saját sütődhöz igazodj!) A krémen keresztül a tésztába tűpróba!!!! A sütőből kivéve megkenem a forró alma felszínét baracklekvárral. (Ha folyósabb, akkor csak úgy, ha szilárdabb, akkor vízzel higítva, picit felmelegítve, ecset segítségével.) Óvatosan eltávolítom a forma keretét és hagyom a sütit langyosra hűlni. Ilyenkor nagyon finom.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!