Gyönyörű és biztos nagyon finom!
Tészta:
A tésztához a 10 db tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadjuk a 30 dkg kristálycukrot. Fakanállal beleforgatjuk óvatosan a 33 dkg darált diót, a 2 dkg lisztet és a fél kiskanál fahéjat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírra 5 lapot kenünk belőle és egyenként sütjük kb. 10-12 percig 200 fokos sütőben (nem légkeveréssel). A sütési idő sütőtől függően változhat, aranybarna színűre kell sütni. Rácson kihűtjük a lapokat. A krémhez a zselatinport a hideg vízben megduzzasztjuk. Az 5 db tojássárgáját kikeverjük a 12 dkg kristálycukorral, egyelőre félretesszük. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, amikor forr, hozzáadjuk a cukros tojást, ezzel is felforraljuk sűrűn kevergetve, majd a duzzasztott zselatint is beletesszük, homogénre keverjük és megvárjuk, amíg kihűl. Közben a 30 dkg vajat 5 dkg darált dióval kikeverjük, a kihűlt masszával összedolgozzuk és apránként hozzáadjuk a 0,5 dl konyakot is. Ha fakanállal keverve nem lesz elég sima, lehet habverővel keverni egy fél percig, így sikerülni fog. A krémből kiveszünk annyit, ami kb. elég lesz a torta oldalának bekenésére. A többit négy részre osztjuk és megkenjük a lapokat egyenletesen vele, összeállítjuk a tortát. Az oldalát is bekenjük krémmel, a tetejére pedig forralt baracklekvárt kenünk vékony rétegben. A fondant mikróban langyosra melegítjük, és kinyújtjuk, kivágunk belőle a torta méretének megfelelő alakot és a torta tetejére tesszük. A csokit megolvasztjuk, papírból tölcsért formázunk és ebbe töltjük, majd kb. két cm távolságban húzva a csíkokat, berácsozzuk a torta tetejét. Az igazi Eszterházy torta fondant bevonatos, ezt sokan fehér csokival helyettesítik, mert az egyszerűbb és olcsóbb, valamint a krémet vanília pudinggal készítik, ami szintén nem az eredeti tortának megfelelő, és ezzel az igazi Eszterházy ízt veszik el a tortából. Ha valakinek sikerül nem nyújtható fondant szereznie, az bele tudja rajzolni a csokival az igazi mintát...sajnos a nyújtható fondant ezt nem teszi lehetővé, de az ízvilága a valódi Eszterházy tortáé lesz legalább. A torta oldalát befedjük darált dióval. Fantáziánkhoz mérten díszíthetjük a tortánkat tejszínhabbal, felezett dióval, cukorgyöngyökkel vagy csokiforgáccsal. Ha ez mind megvan, már csak az elismeréseket kell begyűjteni :)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!