Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Eszterházy torta

felvitel dátuma: 2011-02-05 14:28:47       mai nézettség: 1       nézettség: 7889
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

Tészta:

  • Tészta:
  • 10 db tojásfehérje,
  • 30 dkg kristálycukor,
  • 33 dkg darált dió,
  • 2 dkg liszt,
  • fél kk. fahéj
  • Krém:
  • 5 db tojássárgája,
  • 12 dkg cukor,
  • 30 dkg vaj,
  • 5 dkg darált dió,
  • 0,5 dl konyak 0,5 dkg zselatinpor,
  • 0,5 dl hideg víz,
  • 2,5 dl tej,
  • 1 cs vaníliás cukor
  • Bevonat:
  • 30 dkg nyújtható fehér fondant,
  • kb. 5 dkg tortabevonó csokoládé
  • baracklekvár a tetejére,
  • darált dió az oldalára
Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

A tésztához a 10 db tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadjuk a 30 dkg kristálycukrot. Fakanállal beleforgatjuk óvatosan a 33 dkg darált diót, a 2 dkg lisztet és a fél kiskanál fahéjat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírra 5 lapot kenünk belőle és egyenként sütjük kb. 10-12 percig 200 fokos sütőben (nem légkeveréssel). A sütési idő sütőtől függően változhat, aranybarna színűre kell sütni. Rácson kihűtjük a lapokat. A krémhez a zselatinport a hideg vízben megduzzasztjuk. Az 5 db tojássárgáját kikeverjük a 12 dkg kristálycukorral, egyelőre félretesszük. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, amikor forr, hozzáadjuk a cukros tojást, ezzel is felforraljuk sűrűn kevergetve, majd a duzzasztott zselatint is beletesszük, homogénre keverjük és megvárjuk, amíg kihűl. Közben a 30 dkg vajat 5 dkg darált dióval kikeverjük, a kihűlt masszával összedolgozzuk és apránként hozzáadjuk a 0,5 dl konyakot is. Ha fakanállal keverve nem lesz elég sima, lehet habverővel keverni egy fél percig, így sikerülni fog. A krémből kiveszünk annyit, ami kb. elég lesz a torta oldalának bekenésére. A többit négy részre osztjuk és megkenjük a lapokat egyenletesen vele, összeállítjuk a tortát. Az oldalát is bekenjük krémmel, a tetejére pedig forralt baracklekvárt kenünk vékony rétegben. A fondant mikróban langyosra melegítjük, és kinyújtjuk, kivágunk belőle a torta méretének megfelelő alakot és a torta tetejére tesszük. A csokit megolvasztjuk, papírból tölcsért formázunk és ebbe töltjük, majd kb. két cm távolságban húzva a csíkokat, berácsozzuk a torta tetejét. Az igazi Eszterházy torta fondant bevonatos, ezt sokan fehér csokival helyettesítik, mert az egyszerűbb és olcsóbb, valamint a krémet vanília pudinggal készítik, ami szintén nem az eredeti tortának megfelelő, és ezzel az igazi Eszterházy ízt veszik el a tortából. Ha valakinek sikerül nem nyújtható fondant szereznie, az bele tudja rajzolni a csokival az igazi mintát...sajnos a nyújtható fondant ezt nem teszi lehetővé, de az ízvilága a valódi Eszterházy tortáé lesz legalább. A torta oldalát befedjük darált dióval. Fantáziánkhoz mérten díszíthetjük a tortánkat tejszínhabbal, felezett dióval, cukorgyöngyökkel vagy csokiforgáccsal. Ha ez mind megvan, már csak az elismeréseket kell begyűjteni :)

Szakács: Hópihe


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Liza 2011 február 21

Gyönyörű és biztos nagyon finom!

10/10 Altsach Éva 2011 február 22

Nagyon szép torta,de biztosan nehéz el készíteni, mint pl: a fondant.

0/10 Hópihe 2011 február 22

Köszönöm szépen! A fondant én készen vettem rá, így azt pont nem volt nehéz elkészíteni :) Összességében viszont tényleg nem könnyű, de megéri.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.