Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Francia » Francia mákos kocka

felvitel dátuma: 2012-01-29 15:28:40       mai nézettség: 1       nézettség: 6193
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

A mákos piskótához:

  • 6 tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg mák (nem darálva!!!)
  • fél csomag sütőpor
  • 6 evőkanál víz

A lapokhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 7 dl tej

A tetejére:

  • 10 dkg durvára tört dió
  • 1 evőkanál cukor
  • 12 dkg margarin
  • vagy kakaópor
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű (36 cm*23 cm) kikent, lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  2. A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem, méret: 32 cm * 20 cm). 180 fokon, egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint a mézes krémes lapjaival. 
  3. A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
  4. A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  5. Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
  6. A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.
Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Bihary Livia 2012 január 29

Gyönyörű!Ettem már olyan sütit amibe nem volt a mák darálva!Nem ropog nagyon?

0/10 Hani 2012 január 30

Köszönöm szépen! Kicsit ropog, de nem olyan vészes. Olyan érdekes inkább:-)!

0/10 Hani 2012 május 17

Nagyon finom, csak ajánlani tudom!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.