50 dkg rétestészta,
5 tojás,
50 dkg túró,
2 dl tejföl,
2,5 dl tej,
3 evőkanál olaj + max. 1 dl a kenéshez,
1-2 kiskanál só,
pici cukor.
A tojásokat robotgéppel fölverjük, hozzáadjuk a cukrot, sót (ízlés szerint, elhagyható ha sózott túrót használunk), tejet, tejfölt, túrót és a 3 kanál olajat. A zománcos tepsit (30x20x6cm) kiolajozzuk (a széleit is), belehelyezzük az első réteslapot, vékonyan olajozzuk, és még 4 lapot ily módon rétegezünk, olajozunk. 8 lapot félreteszünk, ami majd a tetejére kerül. A többi lapokat egyesével belemártogatjuk a masszába, tenyerünkkel összegöngyöljük, gyűrjük, és a tepsibe helyezzük egymás mellé. A megmaradt 8 lapot a tetejére símítjuk, a rétegeket olajozzuk.
200°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük 10 percre, majd levesszük a hőfokot 150-160°C-ra, és így még 50 percig szép barnára sütjük.
Gibanica a tradicionális szerb nemzeti konyha egyik kedvelt finomsága, nem más, mint a szerb túrós rétes. Könnyen elkészíthető és bármikor fogyasztható.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!