Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Házi kolbász, gyulai módra

felvitel dátuma: 2013-08-03 11:36:14       mai nézettség: 1       nézettség: 14865
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

10 kg. darált sertéshús (60% színhús, 40% szalonna)

220 g. őrölt piros paprika (a csípőssel együtt)

220 g.  (nem a vákumozott finomított)

10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlés szerint)

10 g egész kömény,

2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva

Előkészületi idő: 60 perc


Elkészítés:

gyulai kolbász receptje titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékünkön a Viharsarokban készítjük. Ez a környék, mondhatni a kolbász hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általam  megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő

A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat  összekeverjük, vékony sertésbélbe töltjük.

A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az össz mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprika aránya változik

Mivel gyerekkoromban csöppentem bele a böllérkedésbe, tapasztalataimat összegeztem, és blogomban is írtam róla. Más disznótoros élmények mellett, megtudhatjátok azt is, hogy zajlik nálunk, egy igazi disznóvágás:

http://gasztropajtiabollernapon.blogspot.hu/2013/03/bollerkedesem-tortenete.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Czibik Irén 2013 augusztus 03

Nekem a 10 kg húshoz nagyon kevésnek tűnik az 5 g ,azaz fél dkg ! bors és kömény . Felénk a fokhagymát is többet teszenek,de ez ízlés dolga :)

0/10 Gasztropajti 2013 augusztus 03

Köszönöm a helyreigazítást! valóban eltévesztettem hiszen a blogomban sem ezek a mennyiségek vannak. Javítottam!

0/10 Susanna Wargo 2013 augusztus 03

Nem latom, hogy a toltes hogyan tortenik?? az ossze gyurt anyagot csakis formazni kell?? Marmint nincs hejja??1

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 augusztus 04

Gondolom ezt már csak betöltjük a kolbász töltővel .Mivel kolbászról van szó ez már számomra adott .Ugye Gasztropajti ?

0/10 Hajdu István 2013 augusztus 04

Annyira igyekeztem gyors lenni, hogy ezt is kifelejtettem. Természetesen azóta kijavítottam. Valóban, hagyományos módon bélbe töltjük a kolbászt, mert attól kolbász. Ami kevés mennyiség az utolsó töltésnél kimarad, azt viszont pogácsák formájában szoktuk megsütni. Ezekre általában a gyerekek szoktak rácsapni, mert van köztük, aki meghámozza kolbászt, és így nem kell azzal foglalkozni. Sokszor találkoztam már egyébként is azzal, hogy a sütőkolbászt, a bőréből kinyomva sütik. A Spanyolok, is így teszik időnként a chorizoval.

0/10 Scarlett69 2016 december 15

Hiányozni fogsz, nyugodj békében!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.