1-2 cékla
1 mentaág
Már alakul az új cékla, de ez még egy jól megtermett tavalyi példányból készült.
A céklát meghámozzuk és felszeleteljük:
Majd átengedjük a présgépen a mentaággal együtt
Végül felöntjük forrásvízzel, poharakba töltjük, és lassan elkortyolgatjuk.
Nagyon finom reggeli ital.
Mint tudjuk, a cékla, a magyar aloe vera.
A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott.
Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást.
A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a cékla lé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!