Nagyon fincsi lehet ráadásul egy esztétikai élmény!Gratulálok!Mentettem!!
20 dkg rizs (1 bögre)
1 bögre vajbab/zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
1 kk.szegfűszeg (8-10 darab)
1 kk. mustármag (hivatalosan fekete kellene, ha nincs egy kicsi fahéjat tegyünk hozzá)
1 kk. római kömény
¼ kk. fahéj
½ kk. kurkuma
1-2 cm gyömbér
só
bors
chilli
A rizst alaposan megmossuk, legalább 7 szer, (Rudi szakács alapján)és lecsurgatjuk.
A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼ julienne-nek)
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón áttörjük.
A gyömbér héját levágjuk és feldaraboljuk.
Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
Beledobjuk a babot és folytatjuk a párolást, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, beletesszük a kurkumát, fahéjat sót, és lefedve kb.15 percig pároljuk. Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a párolás felénél tegyük bele, mert a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal együtt.
A végén megszórhatjuk frissen őrölt borssal és chillivel.
sült cékla recept itt: http://www.receptlap.hu/recept/sult_cekla_4031
Vegán koromban ez alap étel volt, de mostranra kicsit kiszorult a táplálkozásunkból. Mivel a hét a bab és india sárgaborsó leves jegyében telt, így záróakkordként a sült céklához beiktattam ezt az indiai fűszerezésű rizst.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!