Hozzávalók 25-30 dkg sajthoz
a natúr változathoz:
2 l lehetőleg házi, zsíros tej
0.5 dl 10%-os ételecet
az ízesítéshez:
4 kávéskanál só
friss vagy szárított fűszerek
A tejet - lehetőleg vastag talpú edényben - felforraljuk. Közben egy szűrőt laza szövésű anyaggal bélelünk, és magasabb tál fölé helyezzük. Amikor a tej forrni kezd, kanalanként, óvatosan kevergetve beleöntjük a savanyító anyagot. Addig folytatjuk, amíg a sárgászöld színű savót meg nem látjuk, a fehér rész pedig túrószerűen össze nem áll. Akkor az edényt letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk, majd a túrós részt leszűrjük.
Amikor már kissé hűlt (nehogy megégessük vele a kezünket!), az anyagot a sarkoknál összefogjuk, és kissé kipréseljük a lét, majd a tetejét kicsit megnyomkodva, hagyjuk teljesen kihűlni. (Azóta már úgy is csináltam, hogy az anyagot a sarkainál összekötöztem, és fakanálra lógatva hagytam kb. fél-egy órát csöpögni, úgy is jó.)
Egy-két órára hűtőbe tesszük, és máris használhatjuk, de több napig eláll. Fogyaszthatjuk így magában, kenyérrel (vagy anélkül;)), zöldségekkel, de süthető, grillezhető is, mert hő hatására nem olvad el!! A savósajt sok indiai étel nélkülözhetetlen alapanyaga.
Készíthetünk belőle ízesített változatokat: sima sósat vagy lila hagymás, köményes, snidlinges, zöld fűszeres (oregánós, bazsalikomos, kapros, stb.) panírt is. Ezek úgy készülnek, hogy amikor már majdnem forr a tej, akkor 4 kávéskanál sót szórunk bele, valamint 1 kávéskanál szárított illetve tetszés szerinti mennyiségű aprított zöld fűszert vagy egy kisebb fej apróra vágott hagymát. A továbbiakban az előzőben leírtak szerint járunk el.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!