Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Indiai » Jalebi - egy népszerű keleti édesség

felvitel dátuma: 2015-02-04 16:07:05       mai nézettség: 1       nézettség: 2212
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:
1. TRADICIONÁLIS RECEPT:
 
Hozzávalók
 
- 2 bögre finomliszt
- 2 ek. kukoricaliszt (elhagyható)
- 1 csipet kurkuma (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 2 bögre natúr joghurt
- víz
- fél tk. sütőpor
- 1 csipet sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 4 ek. olaj + a sütéshez
 
 Cukorsziruphoz:
- 2 bögre víz
- 2 bögre kristálycukor
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom
 
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT
 
Hozzávalók:
- 2 dl. kézmeleg víz
- 1 tk. cukor
- 1 tk. élesztő
- 2 bögre finomliszt
- 1 tk. kukoricaliszt (elhagyható)
- 1 csipet kurkuma vagy sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 3 ek. natúr joghurt
 
Cukorsziruphoz:
- 2 bögre víz
- 2 bögre kristálycukor
- 1 citrom kifacacsart leve
- 1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom
Előkészületi idő: 25 perc


Elkészítés:

A jalebinek két elkészítése módja van: egy tradicionális, és modern, úninstant. Mindkét receptet le fogom írni, s Rátok bízom, melyiket próbáljátok ki.

 

TRADICIONÁLIS RECEPT:

 

 

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, egy csipet kurkumát (tényleg csak egy csipet legyen, mert nagyobb mennyiségénél már könnyen érződik az íze, nekünk pedig most kizárólag színezés miatt van szükségünk), és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadagolunk 2 bögre natúr joghurtot, és ezzel is összedolgozzuk.
2. Folyamatosan, kisebb adagonként öntjük hozzá a vizet és keverjük mindig csomómentesre. A lényeg, hogy végeredményként egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kapjunk. Minimum 2 órát letakarva pihentetjük, de ha nagyon tradicionálisak szeretnénk lenni és a legjobb eredményt akarjuk elérni, akkor ez az időtartam 24 óra legyen.
3. Pihentetés után hozzáadunk fél tk. sütőport, egy csipet sáfrányt porrá zúzva (helyettesíthető pár csepp sárga ételfestékkel) és 4 ek. olajat. Egynemű masszává dolgozzuk össze. Félretesszük, míg elkészítjük a cukorszirupot.
4. Egy lábasban feltesszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
5.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
6. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
7. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
8. Az olajból a cukorszirupos fürdőbe tesszük át, megforgatjuk benne, hogy mindenütt érje, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. Addig végezzük, míg el nem fogy a tésztánk. 
 
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT: 
 
1. 2 dl. kézmeleg vízhez adunk 1 tk. cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
2. A finomlisztet, kukoricalisztet az egy csipet kurkumával/ételfestékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és ezzel is elegyítjük. 
3. Ha az élesztő felfutott, akkor a lisztes keverékünkhöz öntjük és alaposan összekeverjük. 
4. Folyamatosan, kisebb adagokban adagolunk hozzá kézmeleg vizet, mígnem egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb masszát nem kapunk. 15-20percet pihentetjük. 
5. Egy lábasban felteszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
6.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
7. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
8. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
 
Jó étvágyat!
 
www.facebook.com/keletiizvarazs
http://keletiizvarazs.blogspot.hu/
Szakács: Keleti ízvarázs


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.