1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, egy csipet kurkumát (tényleg csak egy csipet legyen, mert nagyobb mennyiségénél már könnyen érződik az íze, nekünk pedig most kizárólag színezés miatt van rá szükségünk), és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadagolunk 2 bögre natúr joghurtot, és ezzel is összedolgozzuk.
2. Folyamatosan, kisebb adagonként öntjük hozzá a vizet és keverjük mindig csomómentesre. A lényeg, hogy végeredményként egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kapjunk. Minimum 2 órát letakarva pihentetjük, de ha nagyon tradicionálisak szeretnénk lenni és a legjobb eredményt akarjuk elérni, akkor ez az időtartam 24 óra legyen.
3. Pihentetés után hozzáadunk fél tk. sütőport, egy csipet sáfrányt porrá zúzva (helyettesíthető pár csepp sárga ételfestékkel) és 4 ek. olajat. Egynemű masszává dolgozzuk össze. Félretesszük, míg elkészítjük a cukorszirupot.
4. Egy lábasban feltesszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
5. Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
6. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
7. Amikor az olaj elérte a kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
8. Az olajból a cukorszirupos fürdőbe tesszük át, megforgatjuk benne, hogy mindenütt érje, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. Addig végezzük, míg el nem fogy a tésztánk.
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT:
1. 2 dl. kézmeleg vízhez adunk 1 tk. cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
2. A finomlisztet, kukoricalisztet az egy csipet kurkumával/ételfestékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és ezzel is elegyítjük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor a lisztes keverékünkhöz öntjük és alaposan összekeverjük.
4. Folyamatosan, kisebb adagokban adagolunk hozzá kézmeleg vizet, mígnem egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb masszát nem kapunk. 15-20percet pihentetjük.
5. Egy lábasban felteszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
6. Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
7. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
8. Amikor az olaj elérte a kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
Jó étvágyat!
www.facebook.com/keletiizvarazs
http://keletiizvarazs.blogspot.hu/