Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Hús ételek / malac recept » Körömpörkölt, Gasztropajti módra.

felvitel dátuma: 2013-03-08 11:41:39       mai nézettség: 1       nézettség: 3493
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

A hozzávalókat 10-12 literes bográcsra, vagy fazékra adom meg:

A bográcsba belefér 3 kiló köröm, fül, farok, fejhús, vegyesen. Ehhez 1 kiló hagyma, 1 fej fokhagyma, fél-fél kiló paprika, paradicsom, 1 cseresznyepaprika, vagy őrölt csípős paprika, 2-3 evőkanál őrölt csemege paprika, , bors, köménymag, néhány babérlevél, friss petrezselyem, és bazsalikom levelek. Ha nincs friss, akkor szárított fűszerek, és a paprika, paradicsom helyett használható lecsó is. Szükség van még kevés vörös, vagy fehérborra is, amiben a végén hozzáadott őrölt paprikát felkeverjük. Ha nagyobb mennyiség van, a főzés közben a szakács elfogyaszthatja. Egészségére!

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

 

A hús, illetve a köröm feldolgozásával kezdünk. Meg lehet kérni a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő állagúra. Otthon ugyanis némi gyakorlat szükséges hozzá. Meg éles kés, esetleg bárd.  Nem mindegy, hogy a körmöt hogy szedjük szét. Tanácsos a körme felől, hosszában kétfelé vágni, és látva a csontok ízületeit, olyan helyen elvágni, ahol a csontok csatlakoznak egymáshoz. (Lehet, hogy nagyon szájbarágósnak tűnik a leírás, de szeretném, ha kezdők is eligazodnának az írásomon.) Ha a körmöket szétkapjuk, a többi husit feldaraboljuk, mossuk át. A hagymát, nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik. A fokhagymát is elég, a kés lapjával megnyomni. Paprikát, paradicsomot is felvágni, és nekikezdhetünk a főzésnek
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát. Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom. Ehhez az ételhez nem illik az étolaj! Még a hagyma pirítására sem. A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd köménymag. Hozzáadhatjuk a körmöket is. Kicsit együtt pirítjuk, és mehet bele a többi húsféle is. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát, és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig. Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára. Ha felforrt, kóstoljuk meg. Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól. A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül. Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhul.
Többen reklamálhatnak! Hol piros paprika? Most jön! Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost csinálok, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös, vagy fehér borban feloldva. A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja. Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni, és kész a pöri
 
Főzhetünk hozzá krumplit, de legjobban a reszelt, házi tarhonya illik hozzá. Megeheted, akár foszlós, puha kenyérrel is.
étvágyat!
 
A körömpöriről szóló blogomban kerekebb történettel, több képpel találkozhatsz:
 
 
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Susanna Wargo 2013 március 08

Nagyon jo es tartalmas recept. Sokat tanultam belole. Meg at dolgozva 2 szemelyre, csak a tuzhelyen fozve is gondolom be vallik.

0/10 belubi 2015 október 28

..én csak csupán és kizárólag körmökből főzöm.Azért is a neve körömpörkölt.Nyáron én is bográcsban készitem de, ha megkivánom télen is,(mert nagyon szeretem)bent a tűzhelyen is épp ugy elkészithető.Én is ügyelek az izekre, a legvégén, mikor már eloltottam alatta a lángot, megszórom egy kis majorannával és lefedem. Mikor langyosra kihűl (a nagyja csontot kiszedem belőle) szétrakom megfelelő tányérokba mint a kocsonyát, mert másnapra még keményebbre köt mint a kocsonya. Igy aztán mindig csak egy-egy tányérral van melegitve.A saját tányéromba dobok egy chili paprikát, mert jó csipősen az igazi.

0/10 Hajdu István 2015 október 29

Kedves belubi! Mint az leírta, ez valóban körömpörkölt. Úgy ahogy azt mások is csinálják, más húsokkal együtt főzve. A csontból, a bőrkéből oldódik ki a kollagén, ami a körömpörkölt sajátja. Épp ezért nem értem, miért kell mint a kocsonyát másnapra besűríteni, kicsontozni, hiszen a körömpörköltet mi a bográcsból közvetlenül kiszedve, frissen szeretjük. Friss puha kenyérrel, ha kell minden illemet felrúgva, leszopogatva a csontokat, ujjainkról a ráragadt esetleges szaftot. De készítse úgy, ahogy szereti, majoránnával, kocsonyának.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.