Láttam már ilyet,de egy sem volt ennyire szép! gratulálok szép munka! :-)))
760 g liszt, 250 ml langyos tej, 125 ml olaj, 2 tojás, 1k.k. cukor, 2 k.k. só, 1 cs.élesztő, 10 dkg vaj a kenéshez,
szezám-, napraforgó mag
Langyos tejben felfutattam az élesztőt a cukorral, majd a többi alkotó résszel összekevertem, dagasztottam, kelesztettem. Jól kezelhető, simuló nem ragadós tésztát kaptam. Két részre osztottam, majd a felét még öt részre . Az öt tészta darabból négyet 22cm átmérőjű körré nyújtottam, az ötödiket 24cm átmérőjű körré .
Nagy méretű tepsibe sütőpapírt tettem.
Ebbe, kerülnek a lapok egymás tetejére utolsónak a nagyobb , úgy hogy a széle körbe lelógjon. Minden lapot külön megvajaztam, csak a legfelsőt nem.
A kör szélétől 1 cm –re kezdődően bevágom a tésztát csillag alakban nyolc helyen. A kapott háromszögeket ezután kifele hajtottam, ezek a napraforgó külső szirmai.
Jön a másik tészta. Ennek a tésztának a negyedét félre tettem. a maradék ¾ tésztát öt egyenlő részre osztottam. Négyet 18 cm-es köröket nyújtottam, az ötödik kicsit nagyobb 20cm kör lett. Ezeket egyenként vajazva, bele raktam középre a 20cm tésztéval a tetején. Majd ismét 1cm-re a szélétől bevágtam 8 részre csillag alakban. Ügyelve rá, hogy most a vágások a külső szirmok közepén legyenek, majd kihajtogattam és így a kisebb szirmok a nagyobb szirmok közé estek. A maradék tészta lett a közepe.
Az egész tésztát átkentem tej-tojássárga keverékkel. Megszórtam a magokkal. A külső szirmok szezámmagosak, a közepe napraforgó magos lett. Hagytam még 10 percet és sütöttem.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!