Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Vad ételek recept » Szarvaspaprikás vörösborral

felvitel dátuma: 2011-11-22 12:07:18       mai nézettség: 1       nézettség: 3573
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

5 kg szarvas hús ( egy comb )
20 dkg füstölt szalonna
8 db vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 kg burgonya
1 kg lecsópaprika
2 db paradicsom
2 ek őrölt csemege paprika
1 ek őrölt bors
1 kk őrölt köménymag
1 kk egész köménymag
1 ek ( lapos ) majoranna
3 ek fűszerkeverék
1 nagy tubus csemege pirosarany
1 kis tubus csípős pirosarany

2 dl vörös száraz bor
2 db babérlevél
2 ek sertészsír
só csak akkor, ha kóstolás után szükséges

Előkészületi idő: 40 perc


Főzési idő: 240 perc
Elkészítés:

A húst letisztítjuk, inakat, hártyát, faggyút leszedjük. A csontról húst lefejtjük. A csontot 10 cm-es darabokra aprítjuk, ügyelve az esetleges szilánkok eltávolítására ( ha van lehetőség, akkor a csontot fűrésszel daraboljuk, ekkor biztosan szilánkmentes lesz ), a színhúst vékony csíkokra vágjuk, majd kockákra daraboljuk ( 2x2 cm-esre ), és enyhén megszórjuk ételízesítővel, és megforgatjuk, majd félretesszük.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és turmixgéppel péppé daráljuk.
A lecsópaprikát megmossuk, és karikákra vágjuk ( a magot is leszedjük a csumáról )
A szalonnát minél apróbb kockákra daraboljuk.
Minden hozzávalót előkészítünk.
A bográcsot kikenjük sertészsírral, az oldalát is. A bogrács aljára egyenletesen elterítjük a csontos részt, ha van annyi csont, akkor az oldalát is körbe rakjuk.
Rakunk egy réteg vöröshagymát, minden fűszert, és a lecsópaprikát.
A hozzávalókat elosztva kb. 4 rétegben lesz, az őrölt paprika kivételével.
Következik egy réteg hús, ismételten egy réteg egyéb hozzávalók, folytatjuk egészen addig, amíg elnem helyezünk minden összetevőt.
Érdemes a fűszerekből egy kicsit meghagyni későbbre.
Öntünk hozzá 1 liter vízet, és nagy tűzön forrásig elkezdjük a főzést.
Ha felforrt és még 10 percig nagy tűzön főzzük, hozzáöntünk még annyi vízet, hogy 2 újjnyit ellepje a húst. ( törekedni kell arra, hogy minél kevesebbszer töltsünk hozzá vízet ) Nem kell félni, a víz elfő mire elkészül a paprikás, sűrű lesz a saft, hozzávalók ezt biztosítják
Ezután lassú tűzön rotyogással ( egyenletes tűz mellett épphogy csak rotyogjon ) folyamatosan főzzük a hús korának megfelelő ideig. 2 óra főzés után már alkalmanként lehet a lét ellenőrizni, hogy minden íz megvan e ( kell e esetleg valamilyen fűszert hozzátenni ).
Alapszabály, hogy ilyenkor a meghagyott fűszereket hozzátehetjük, ha a kóstolások ezt szükségessé teszik.

Soha ne keverjük a pörköltet, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon. Ezzel megtudjuk előzni, hogy leégjen a paprikás.
Ügyeljünk arra, hogy amikor a paprikás, már majdnem megfőtt a lé éppen a hússal egyenlő szinten legyen.
Ez akkor fontos, ha azt szeretné, hogy legyen szaftja a paprikásnak ( legyen mit tunkolni ) Az igazi ízek a lében lesznek.

Mikor majdnem puha a hús ( tulajdonképpen készen vagyunk ), hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, és vörösbort, még 15 percig főzzük hasonlóan lassú egyenletes tűzön.
A paprikás tetején apró szalonna darabok lesznek, az nem baj. Természetesen aki nem szereti tálaláskor félreteheti, hiszen az íze már benne lesz a lében.

Ekkor lehet megtisztítani a burgonyát, majd felaprítva megfőzni.
Tálaláskor a hús mellé tesszük a főtt burgonyát, és ügyeljünk arra, hogy szaft is kerüljön a hús mellé.

Szakács: János


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.