Régen szerettem volna kipróbálni a gőzgombócot. Köszönöm a jól kipróbált receptet, élni fogok a lehetőséggel.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
3,5 dl langyos tej
60 g cukor
1 mokkás kanál só
30 g élesztő
25 dkg szilvalekvár
olvasztott vaj a kenéshez
olvasztott vaj vagy vaníliasodó
cukrozott, darált mák
Vaníliasodró
6 dl tej
3 tojás
1 rúd vanília
2 dkg vaj
3 dkg cukor
pici liszt
Elkészítése:
A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a lanygos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.
A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.
A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.
Vaníliasodró
Elkészítése:
A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat egy deci tejjel keverd ki, és egy kevés liszttel kicsit sűrítsd be. A maradék tejbe kapard a vaníliát - ha erősebb ízt szeretnél, használj két rudat -, és forrald fel.
A tojásos keveréket folyamatos keverés mellett add hozzá, majd a fehérjéket verd fel a cukorral, és ezt is elegyítsd a tejes keverékkel. Ha mindezzel elkészültél, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy mire is öntsd a finom vaníliasodót.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!