Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » zsírszalonna sütése

felvitel dátuma: 2011-11-14 09:20:45       mai nézettség: 2       nézettség: 38972
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

Hozzávalók:

5 kg zsírszalonna
1 dl víz
1.5 dl tej

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 80 perc

Elkészítés:

Elkészítés:

A zsírszalonnát megkapargatom, így a rajta lévő szennyeződést eltüntetem, majd
kockákra vágom /kb 3X3 cm/
Ezt a mennyiséget 2 nagyobb /6 l-es/ lábosba rakom és felteszem a tűzhelyre.
Fele-fele arányban ráöntöm a vizet és közepes tűznél, folyamatosan kevergetem,
ügyelve arra, hogy le ne égjen..
Egy idő után a víz elpárolog és elkezd kisülni a zsír belőle.
Amikor már összeesett a két edényben lévőket egybe öntöm és így folytatom a sütést.
Amikor a gyöngyözést abba hagyta, leszedem a már kisült zsírt, szűrőt használok, hogy
ne kerüljön a zsírba semmi. /kb. 4 l lesz/
Az edényben maradt töpörtyűre, /óvatosan, mert kifuthat/, ráöntöm a tejet és pirosra sütöm.
A hőmérsékletet csökkentem, mert ilyenkor már nagy a leégés veszélye.
Addig pirítom, míg a megfelelő színt el nem éri, akkor lezárom a hőt alatta.
A töpörtyűket kiszedem, majd megsózom.
Az edényben maradt, már kissé barna, tejes zsírt egy külön edénybe teszem. Ez a zsír kiválóan
használható főzéshez, hús sütéshez. Az edény aljára leülepedett törmelékes zsír nagyon
akár zsíros kenyérnek, akár pogácsa sütés alapanyagának.
 

A töpörtyű, még melegen, főtt krumplival, lila hagymával, pompás reggeli, vagy vacsora is lehet.
Hidegen pedig, némi zöldséggel kiegészítve tálalható reggelire, vagy hideg vacsorára.

Szakács: Anyika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Zsuzsa 2012 december 23

Nagyon szeretem az otthon sütött tepertőt, de hasalja szalonnából sütöm, hogy kevés zsír legyen, a tepertő meg úgy jó, ha minél húsosabb. Sütés közben sózom meg, így jó ízű lesz a tepertő, nem kell később sózni, nem "vizesedik meg." A tejet én is használom hozzá, de teljesen elsütöm róla, így a visszamaradt zsír tiszta, nem tejes. Örülök, hogy felraktad ezt a receptet, érdemes otthon készíteni a tepertőt, sokkal finomabb.

0/10 muterka 2012 december 26

Köszönöm Zsuzsa! Nekem mindkettőre szükségem van, zsírra is, és a töpire is! Amúgy csak egyetlen dologért érdemes otthon csinálni, mégpedig az íze miatt.Az árakat tekintve nem olcsó mulatság otthon készíteni sem!

9/10 Greg 2013 augusztus 06

Kitűnő leírása a tepertő sütésnek. Hibátlan és a gyakorlati ismereteket is jól leírja. Gratulálok!

0/10 muterka 2013 október 02

köszönöm szépen Greg!

0/10 kálinger jozsef 2013 november 24

nagyon jo kiprobáltam.

0/10 Kertvéllesy László 2014 június 13

Nagyon jó a recept, de én - az eleinktől tanultam - a teljes zsír kisülése előtt (kezd színesedni a zsírkocka) bele dobok egy megpucolt közepes hagymát, ami elkezd benne karamellizálódni. Ettől hihetetlen finom lesz a zsír íze.

0/10 zuzu 2014 november 09

Nem tévedés a 2 perc sütési idő?

0/10 muterka 2014 december 22

kedves Zuzu! természetesen nem jó a 2 perces sütési idő! köszönöm az észrevételt, kijavítom! azért azt gondolom senki nem ennek alapján próbálta elkészíteni! :)

0/10 montana09 2015 november 04

Nagyon jól sikerült. Gyermekkoromból rémlett a folyamat, így nagy bátran elkezdtem, de útközben - biztos, ami biztos alapon - kikerestem a leírást. Megerősített benne, hogy jól emlékeztem. Nagyon szép, tiszta zsírt kaptam. A vöröshagyma is rémlett, de nem tudtam, hogy mikor kell beletenni, így azt majd legközelebb próbálom ki.

10/10 Surda 2016 június 18

Kiváló a recpt

0/10 Toth Gy9rgy 2017 június 01

Röviden nagyszerű.

0/10 földműves honpolgár 2019 május 15

Gratulálok a recepthez, magam is ily módon készitem, szivből ajánlom mindenkinek. A bolti borzalmakat kéretik örökre elfelejteni !

0/10 tanuló 2019 augusztus 17

Köszönöm szépen! Én is így tanultam a nagymamámtól és anyukám is így készítette, de a végén mi a töpörtyűből egy fémszűrőn a merőkanállal kinyomjuk a zsírt.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.