Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Alapanyag » Aszalt gyümölcs

Aszalt gyümölcs

Aszalt gyümölcs

A hibátlan, egészséges, érett gyümölcsöket válogatás után alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Lazán szétterítve tegyük ki a napra. Rendszeresen forgassuk, ellenőrizzük, és a barnára aszalódott darabokat vegyük ki, hiszen ezek annyira kiszáradtak, hogy azokat később már nem tudjuk felhasználni. Erről az ingyenes, energiakímélő, természetes módszerről már lemaradtunk, de a sütő mindig rendelkezésünkre áll. A rácsra terítsünk egy sűrűn kilyuggatott sütőpapírt, és erre terítsük a mosott, válogatott gyümölcsdarabokat. Alacsony (kb. 50 °C) hőmérsékleten kezdjük szárítani, majd fokozatosan emeljük 75 Celsius-fokig, így nem fognak a gyümölcsök kifakadni, nem veszítik el hirtelen a levüket, tehát nem lesznek rágósak. Ez a módszer túlságosan munka- és energiaigényes, hiszen 8-10 óráig is eltarthat.

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség az aszalt és a kandírozott gyümölcs között. Az eltérés elsősorban az elkészítés módjában keresendő. Az aszalt gyümölcsöket mindenféle egyéb anyag hozzáadása nélkül csupán szárítják. A kandírozás nem más, mint a termések cukorszirupban való felfőzése, áztatása, majd szárítása. Az aszalt gyümölcsök nagy előnye, hogy nemcsak finomak és mutatósak, de egészségesek is. Nem hizlalnak, gyerekeknek is ehetik. Felhasználásuk előtt áztassuk vízbe. Sültek, húsok mellé is tálalhatjuk.

 

Szilva

A legrégebbi idők óta ismert. Csak a magvaváló, késői érésű fajták alkalmasak erre, mint például a besztercei szilva. Az egyetlen, amit egészben aszalunk, nagyon óvatosan, lassan, mert ha megreped, elfolyik a leve, ezért rágóssá és fogyaszthatatlanná válik. Egy kiló szilvából egy hét alatt lesz 30-40 dkg aszalt gyümölcs.

Alma

Az őszi és téli érésű fajták javasoltak aszalásra. A sokáig fán hagyott almák közül az egészséges darabokat válogassuk ki, és mossuk meg. Hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel, tegyük azonnal 2%-os citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Negyedórás áztatás után csepegtessük le, majd szellősen terítsük a sütőpapírra. Három-négy napos folyamatos, óvatos szárítás után egy kiló almából 10-15 dkg csemegét készíthetünk.

Barack

Mind a kajszi-, mind az őszibarack alkalmas szárításra. Gondos válogatás után felezzük meg a barackokat, és vegyük ki a magjukat. Mossuk meg, és az almához hasonlóan negyed óráig citromos vízben áztassuk. A lecsöpögtetett fél barackokat bőrös felükkel lefelé terítsük szét a sütőpapíron. Így 5-6 nap alatt egy kiló gyümölcsből elkészül 12-15 dkg.

 

Forrás  Wikipedia

Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.