A szőlőmagliszt meghatározó szerepet játszik a modern táplálkozásban egészségmegőrző és megújító hatása révén, melyet gazdag bioaktív és bioflavin tartalmának köszönhet.
Stressz vagy betegség esetén a szabadgyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsoknak nemcsak a mennyisége, de a hatóereje is csökken.
A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes. Olajtartalmának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Kiváló E-vitamin és telítetlen zsírsav forrás.
A szőlőmaglisztet sütőipari adalékanyagként elsősorban pozitív élettani hatásai miatt érdemes használni. Mivel az élesztő munkáját segíti, ráadásul kiváló színezőanyag, kenyérfélékhez és egyéb tésztákhoz is bátran adható.