Mindenféle gabonából lehet lisztet őrölni. Amíg a gabonaszem egész, a tápanyagok nem károsodnak. A frissen őrölt teljes liszt hétszer annyi vitamint, hatszor annyi vasat és négyszer annyi káliumot illetve rezet tartalmaz, mint a hagyományos fehér liszt. Ezen kívül a teljes őrlésű lisztből készült étel jóllakottá tesz, ízletes, és nem hizlal - olyan létfontosságú anyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az anyagcserét és az emésztést. Ilyenek a ballasztanyagok, amelyek a testnek nem szállítanak energiát. A hagyományos fehér liszt kitűnő könnyű aprósütemények készítéséhez, de kalórián kívül alig tartalmaz tápanyagot. Ezek a tápanyagok a búzaszemek külső rétegeiben találhatók. Minél többet tartalmaz a liszt ezekből a külső rétegekből, annál jobb. Naponta szükségünk van rájuk, hogy egészségesek maradjunk.
Magyarországon a finomliszten kívül kapható kenyérliszt, rétesliszt, kukoricaliszt, szójaliszt, graham liszt és teljes őrlésű rozsliszt.
Mindenféle gombócotkészíthetünk a finomlisztnél sötétebb liszttel. Ezeket zsemlemorzsa és finomliszt helyett bármikor használhatjuk.
A darált húsos ételnagyon jól sikerül, ha kenyér helyett búzakorpát használunk. A búzakorpa a finomliszt készítésekor marad hátra. Kevés folyadékkal elkeverve pihentetjük, így szaftossá válik.
Palacsintátmindenfajta teljes őrlésű lisztből készíthetünk. Egyszerűen helyettesítsük a fehér lisztet, és idejekorán keverjük ki a tésztát, mert akkor sikerül tökéletesen, ha a lisztnek elég ideje van megduzzadni.
Fontos:
A lisztet frissen őrölve vásároljuk. 3 hónapig légmentesen lezárva fagyaszthatjuk, így minden értékes anyagot kihasználunk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!