Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Praktikák » Főzési / sütési tanácsok » Hogyan főzzük a levest

Hogyan főzzük a levest

A levesek csaknem minden nép étkezési kultúrájában fontos helyet foglalnak el. Fogyasztásuk igen egészséges: hatással van az emberi szervezetre. Fedezik a folyadékszükséglet egy részét, ugyanakkor a levesben kioldódott értékes tápanyagok, a különféle vitaminok és ásványi sók könnyen felszívódnak. A szakszerüen elkészített levesek illatukkal, színükkel fokozzák az étvágyat, előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására és emésztésére.
A levesek készítésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: - csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk fel;
- a levesek nyersanyagait mindig azonos nagyságúra daraboljuk;
- a levesek főzését mindig lassan, egyenletesen végezzük, így jobban kioldódnak az alapanyagok ízei és zamatanyagai, színanyagai;
- a leveseink legyenek ízletesek, de óvatosan fűszerezzük, mert az erős fűszerek csökkentik a következő ételek élvezeti értékét. A levesek ne legyenek laktatóak, telítő hatásúak, mert hátráltatják az ételsor további ételeinek emésztését. Ez alól csak az egy tál ételek kivételek, amelyeket főfogásként is adhatunk.
A levesek táplálkozásélettani és élvezeti értékét részben meghatározza a levesek színe. Ezt elsősorban az alapanyagból kioldódó színanyagok, másodsorrban a rántáshoz felhasznált járulékos anyagok adják (petrezselyemzöld, fűszerpaprika stb.). A leveseinket megfelelő hőfokon kell tálalni. A meleg leveseket - forrón (kb. 60-80 OC-on), a hideg leveseket jól lehűtve (kb. 6-8 C°-on) kell tálalni.

Híg levesekHúslevesek,Magyaros híg levesek,Erőlevesek

Sűrített levesek:  Egyszerű sűrített levesek,

Pürélevesek,Krémlevesek,Gyümölcslevesek,Nyáklevesek

Összetett levesekÚjházi tyúkhúsleves,Kishúsfazék,Pethes leves,Orjaleves,Ököruszályleves

Különleges levesek: Fecskefészek leves,Cápauszony leves,Kengurufarok leves,Teknősbéka leves

 

Ellenőrizzük a leves ízét és ha szükséges, akkor utána sózunk.Ételeink ízesítésénél gyakran előforduló hiba, hogy nem ismerjük fel a hiányát az ételben. Ez sok esetben arra vezet, ,hogy mindennel próbálunk
ízesíteni,fűszerezni.A végeredmény az, ételünk elveszti jellegét, torzítjuk ízhatását. Fontos szabály tehát, hogy elöször a sózást végezzük el.
Természetesen figyelembe kell venni a lehetséges folyadékkveszteséget (párolgást), amitől töményebb lesz az étel sótartalma. A adagolását minden
esetben részletekben kell végezni. Közötte gyakran kóstoljunk. A teljes sózást lehetőség szerint az étel befejezésével együtt végezzük. Ne feledjük: a
megfelelően adagolt kiemeli az étel jellegét, a nyersanyagok ízanyagait. A túladagolt élvezhetetlenné teszi az ételt, és kedvezőtlen hatású az
emberi szervezetre. Leveseink ízesítésénél egyre inkább elterjed a gyárilag előállított ízesítők használata (Vegeta, Delikát, Maggi, Knorr). Mértékkel
használva valóban növelik az ételek élvezeti érté két. Ha azonban sokat adagolunk ételeinkhez, akkor azok sablonossá, azonos ízűvé válnak.
Adagolásuknál vegyük figyelembe, hogy részben a sót is pótolják.

Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.