a mázas bevonathoz: tojásfehérje vagy víz
cukor
Atésztához: 2és fél bögre finomliszt
egy csipet só
fél teáskanál sütőpor
185g teavaj
1ek cukor
1tojás sárgája
1ek hideg víz
A töltelékhez:
6-7db alma
fél bögre cukor
2ek finomliszt
1teáskanál őrölt fahéj
1ek hideg víz
a sütőprot lisztet a sót szitáljuk egy edénybe.A vajat vágjuk kis darabokra s kézzel keverjük hozzá míg morzsakupacot nem kapunk. Keverjük bele a cukrot. Újjunkkal csináljunk a közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojássárgáját és a vizet. Alaposan keverjük össze hogy kemény tésztát kapjunk. Ezután tegyük be a hűtőbe 30percre. Ezalatt hámozzuk meg és csutkázzuk ki az almákat majd szeleteljük vékonyra őket. Keverjük össze a fahéjat a cukorral majd adjuk az almadarabokhoz. Vágjuk le a tészta harmadát ez lesz a pite teteje. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a maradék tésztát és béleljük ki vele egy 23cm átmérőjű pités tálat.Tegyük az almát a formába. Nyújtsuk ki a maradék tésztát és fedjük be vele a pitét. nyomkodjuk össze a széleket ( be is lehet fodrozni én nem csináltam) . Kenjük be a tetejét tojásfehétjével és késheggyel vágjunk lyukakat a tetejébe! Közepes tűzön előmelegített sütőben 1-másfél óráig süssük. Ha a pite barnulni kezd vegyük a sütőt kisebb fokozatra.
Melegen hidegen tejszínhabbal vagy fagylalttal lehet tálalni :))
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!