Elkészítés:
A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, a vajat megolvasztjuk. A többi hozzávalót egybe öntjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd amikor már kicsit összeállt, az olvasztott vajat is. Kidagasztjuk, letakarjuk, majd 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Amíg kel, a tölteléket összeállítjuk: az olvasztott vajba elkeverjük a cukrot és a kakaóport. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk. Mindkét cipót 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hosszába bemetszést végzünk rajta -nem vágjuk át teljesen- összefogjuk a két tekercset és összecsavarjuk, majd vajjal kikent formába tesszük – én kenyér formába szoktam sütni-. Letakarva még 40 percet pihentetjük. Előmelegített sütőbe 170 fokon kb 30 percig sütjük. Amíg sül a szirupot is elkészítjük: a cukrot, a mézet felolvasztjuk a vizzel. Amint kész a babka, a sütőből kivéve azonnal leöntjük a sziruppal!
Jó étvágyat! 😊
Tipp: A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.