50 dkg bab,1 kg füstölt csülök vagy füstölt oldalas,szalonna ,3 sárgarépa,2 zöldség,3 kis fej vöröshagyma,1 babérlevél,1 gerezd fokhagyma,cseresznye paprika,vegeta,bors.
Előző este két külön tálban, beáztatjuk hideg vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben tesszük a csülköt, hogy ellepje, A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel az egészet puhára főzzük.(óvatosan bánjunk a sóval,mert a csülök is sós) Közben elkészítjük a tésztát.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 4-5 tojás, 1 evőkanál só, 1.5 dl víz
A lisztet átszitálom, és egy tálba teszem. A tojásokat felverem, hozzáadom a sót. A liszt közepébe készített mélyedésbe öntöm a tojást és a víz felét. Elkezdem összedolgozni. Gyúrás közben fogjuk látni, hogy mennyi vízre van szükségünk, mivel ez függ a tojások nagyságától is. Amikor összeállt a tészta 3 egyenlő cipóra osztom,hagyom letakarva pihenni egy 10-20 percig. A pihenés után elkezdem nyújtani,majd mindig lisztezem a tészta tetejét. Nagyon fontos a lisztezés, egyébként folyamatosan a nyújtófához vagy a deszkához ragad a tészta. A lehető legvékonyabb, körformájúra kell kinyújtani a tésztát – folyamatos lisztezés mellett. Készítsünk metéltet: a nyújtófára feltekerem a kinyújtott tésztát és középen hosszában kettévágva leveszem a nyújtófáról. Ezt hosszában ismét kettévágom, egymásra helyezem, és keresztben elkezdem felszeletelni a tésztát, lisztezem, hogy ne ragadjanak össze. Célszerű kicsit vékonyabbra vágni, mert főzés közben megduzzad. Ha nem használom fel: tegyük konyharuhára, és szellős, pormentes helyen szárítsuk meg.
Elkészítem a paprikás zsírt:
Egy lábasba teszek 1 evőkanál zsírt,majd amikor már forró, belenyomok 2-3 gerezd fokhagymát,kicsit dinsztelem ,majd leveszem a tűzről ,hogy ne égjen oda és szórok rá 1 csapott evőkanál paprikát*ebben a paprikás zsírba keverjük a kifőtt-leöblített tésztánkat.
Amikor a bablevesünk készre főtt,kivesszük a csülköt,zöldségeket és leszűrjük a levest,majd a zöldségeket visszatesszük a levesbe.
A babból sűrű babot készítünk és a csülköt felszeleteljük vagy kockázzuk.
Tálaláskor szedünk a tányérba a tésztából a húsból és arra merjük rá a forró levest!Jó étvágyat kívánok!
Édesanyámtól tanultam!Bezdáni Bableves :)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!