50 dkg liszt
2 dl meleg víz
2 ek cukor (mézzel is helyettesítheto)
2,5 dkg éleszto
10 dkg olvasztott vaj
1 db tojásfehérje (elhagyható)
2 tk só
Tetejére:
1 db tojássárgája
1 ek víz
4 ek szezámmag vagy mák
A lisztet dagasztótálba tesszuk. A kozepében kis fészket képezunk ki. Beletesszuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztot. Felontjuk a vízzel. Megvárjuk, amíg az éleszto felfut. Ez kb. 15 perc. Osszekeverjuk a tobbi hozzávalóval és kidagasztjuk. Cipót formálunk belole és 15 percig pihentetjuk. 8 részre osztjuk és kialakítjuk a bagel formát.
Tésztadarabka kozepébe lyukat fúrunk és addig tágítjuk, amíg a tenyerunk belefér. A két tenyerunk kozé fogjuk a karikát, simára sodorjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nem marad ennyire hatalmas lyuk a kozepén.
Meleg helyen 1 órán át kelesztjuk. Sutopapíros tepsire rakjuk. Lekenjuk a tojássárgája és a víz keverékével és gazdagon megszórjuk szezámmaggal vagy mákkal. Elomelegitett sutoben 200 fokon 15 perc alatt sutjuk meg.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!