A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a krumpli főző levéből 2 dl-t.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Három egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat.az egyik bagettet megszorom kockara vagott kolbasszal,a masikat lilahagyma kockakkal,a harmadikat sonkaval,vagy akar uresen is hagyhatom,majd felsodrom:
A négy sarkát 45 fokos szögben felsodorjuk.Majd a hosszabbik oldalakat is felsodorjuk, mintha ikercsigákat készítenénk. Az egész bagettet megfordítjuk, így a hajtás rész lesz az alja.Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a rudakat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.Előmelegítjük a sütőt.
Egy éles késsel vagy pengével bevágjuk a bagetteket.Bőven lespricceljük vízzel.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.