én elkészítettem és nagyon ízlett mindenkinek aki evett belőle
Kemény tésztához:
· 12,5 dkg búzaliszt
· 1 késhegynyi sütőpor
· 5 dkg porcukor (ha nincs, akkor kristálycukor is jó)
· 1 cs vaníliás cukor
· 7,5 dkg lágy vaj/ margarin
· 1 ek hideg víz
Piskótához:
3 tojás, 12,5 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 1 csapott tk. Sütőpor, 1 cs. vaníliapuding
Töltelékhez: baracklekvár
Túrós krémhez:
· 20-40 dkg barack (én 1 konzervet használtam, előbb félretettem a tetejére való díszítéshez, majd a maradékot bele a krémbe)
· 25 dkg túró
· 7,5 dkg porcukor és 1 cs. Vaníliás cukor
· 1 db citrom reszelt héja és 1 citrom leve
· 1 cs zselatin
· 3 dlhideg tejszín
Díszítéshez:
· 100 gdarabolt mandula
· 20-30 dkg barack
· 1 cs színtelen tortazselé,
· 1 dlhideg tejszín (vagy amennyi megmaradt a zacskóban)
Kemény tészta elkészítése:
1. A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük.
2. Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát.
3. Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk.
Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos):
1. Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig.
2. Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell).
Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni):
1. A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni).
2. A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.
3. Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot.
4. Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta.
A torta tetejét feldíszítjük:
1. A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni).
2. A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk).
3. Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!