50 dkg liszt
1 tojássárgája
1.5-2 dl langyos víz
1 nagy csípet só
Házi szilvalekvár
Édes morzsa
Cukrozott mák
A lisztből, tojássárgából, csipetnyi sóból és a vízből rugalmas tésztát gyúrok,(szép sima tésztát gyúrunk belőle, ami se kemény, se lágy ne legyen!), majd letakarva kb. 15 percig pihentetem.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom.
A kinyújtott tésztát a felénél megjelölöm, majd az egyik felére a szilvalekvárból kanál és kés segítségével mogyorónyi nagyságú halmokat rakok egymástól kb. 4-5 cm távolságra.
A tészta másik felét a nyújtófa segítségével ráhajtom a szilvalekváros felére, majd belülről kifelé haladva, először vízszintesen majd függőlegesen, lenyomkodom a lekvárhalmok közötti részt.
Derelyevágóval kb. 8 cm x 5 cm nagyságú négyszögekre vágom a tésztát úgy, hogy mindegyik közepén lekvár legyen.
Forrásban lévő sós vízbe rakom a tészta darabokat és kb. 5 perc alatt készre főzöm.
Szűrőkanál segítségével kiveszem a vízből a kész derelyéket,majd cukrozott mákba és édes morzsába forgatom.
Jó étvágyat kívánok!
Ezt a receptet Édesanyámtól tanultam :) smile hangulatjel
Tipp:Darált dióba is forgathatjuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!