A tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
5 dkg vaj
1,5 dl tej
1-2 csipet cukor
2-3 csipet só
fél csomag friss éleszto (2,5 dkg)
A toltelékhez:
5 dkg vaj
1 kozepes fej hagyma
1 ek liszt
1 dl tej
sonka, májkrém, felvágott vagy vagdalt
só, bors, orolt szerecsendió
A langyos75 tejet a cukorral és az élesztovel felfuttatom. A lisztbe sót keverunk és a tojássárgájával meg a felfuttatott élesztovel osszekeverjuk. A tojásfehérje a tészta megkenéséhez kell. A vajat megolvasztjuk, ne legyen forró és beledolgozzuk a tésztába, így puhább lesz a tészta, direkt utólag és nem egybe, mindennel osszekeverve. 1 órát kelni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjuk a tolteléket: a vajon az apróra darabolt hagymát lepirítjuk uvegesre. 1 ek lisztet szórunk rá és kissé osszepirítjuk, de nem barnára! Tejjel felengedjuk - suru pép lesz belole, mint a fozelék, ez a besamelmártás, csak hagyma nélkul. Apróra vágott sonkát, sót, borsot, szerecsendiót teszunk a mártásba. Ha kihagyjuk a szerecsendiót, nem számít, mert anélkul is finom.
A megkelt tésztát kinyújtjuk és 4 részre osztjuk, téglalapokat kapunk, ezeket a téglalapokat félbevágjuk és háromszogeket kapunk. Megtoltjuk, a széleit megkenjuk kissé felvert tojásfehérjével és félbehajtjuk. Széleit villával megnyomkodjuk kicsit és tetejét is megkenjuk tojásfehérjével.
200 fokon, elomelegített sutoben aranybarnára sutjuk. A már megsult háromszogeket fél órán belul a toltelék megpuhítja, nagyon finom.
TIPP: Ha kevés lisztet szórunk a tej tetejére, még szebb és homogénabb felfuttatott élesztot kapunk.
(Eredeti forrás: olcsó-receptek.hu)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!