30dkg sima liszt
15dkg rétesliszt vagy BL 80-as liszt
1db tojás,
csipet szódabikarbóna/,,vagy az eredeti recept szerint aszkorbinsav/,de én csavartam bele citromlét.
6dkg porcukor,1dl tejszín vagy 1 dl tejföl,
csipet só
1,5 dl langyos tej, 2 dkg élesztő,- nem kell felfuttatni!
Töltelék:15dkg dió vagy mák
15dkg simaliszt
15dkg porcukor
1dl tej
0,5dl narancs vagy citromlé/ezek hiányában 0,5dl tej még/
reszelt citrom vagy narancshéj,
1 tk.sütőpor
Az anyagokat vagy dagasztógépbe öntjük és az elvégzi a dagasztást,vagy tálba öntjük a száraz anyagokat , az élesztőt langyos cukros tejben elkeverem,nem kell felfuttatni , beleteszem a tejszínt vagy a tejfölt és az 1 db tojást , összegyúrjuk a többi alapanyaggal és kézzel bedagasztjuk. Kelesztőtálban megkelesztjük úgy 40-45 perc alatt.
Ekkor kezdjük el a töltelék összeállítását.
A hozzávalókat kimérjük és összekeverjük.
A megkelt tésztát deszkára borírjuk és 16 egyforma bucikat kimárünk.Ezeket egyenként árgyúrjuk,majd kézzel kocka négyzet alakra kihúzzuk és beletöltünk egy kanál tölteléket és mint a gombocot megformázzuk.Összefogjuk a sarkokat összenyomjuk és finoman gombóccá formáljuk.
Egy magasabb falú tepsibe sütőpapírt teszünk,én egy kicsit mindig megolajozom,biztos ,ami biztos,hogy szépen leváljon majd róla .A gombócokat szépen sorba belerakjuk, 8 db egyszer és a tetejére kicsit elcsúztatva a másik 8 db, hogy az alsó sor közé essenek a rárakott gombócok, letakarjuk és egy órát kelesztjük , majd megkenjük tojással, megszórjuk durva mákkal vagy dióval és 170 fokos előmelegített sütőbe ,kb 40 perc alatt megsütjük. Félidőben tegyünk rá fóliát, nehogy megégjen a teteje.
Rácsra borítjuk , kihűtjük és leporcukrozzuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!