Elkészítés:
A burgonya főzelék elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk,kisebb kockákra vágjuk és beletesszük egy fazékba. A és fokhagymát megpucoljuk, beletesszük a fazékba a burgonyához. Ezt felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje,majd beletesszük a babérlevelet és az egy csapott evőkanál sót. Majd lefedve kis lángon puhára főzzük. Egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejet ,tejfölt egy teáskanál sót és csomómentesre keverjük. A főzelék vizéből egy kis merőkanálnyit adunk hozzá apránként,közben keverjük. Ez a hőkiegyenlítés miatt kell főként. Ezt a keveréket azaz habarást , folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fazékban lévő burgonyához. Az én férjem szereti ha van benne pici cukor és pici ecet. Így teszek bele két teáskanál cukrot és egy teáskanál ecetet . Persze ez elhagyható, ha valakinek ez nem tetszik. Majd további 5 percet főzzük,közben kevergetjük,hogy oda ne égjen az alja.
A sertés pörkölt elkészítése:
A húst megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, én a hájas részt mindig eltávolítom. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk,majd jó apróra vágjuk. Közepes lángon ,egy mélyebb , fedővel ellátott fazékba elkezdjük melegíteni az olajat. Jöhet rá az apróra vágott vöröshagyma és paprika. Mikor megpirult, jöhet rá a husi. Fehéredésig pirítjuk. A fokhagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a pirult húshoz. Jöhetnek bele a fűszerek, és a sűrített paradicsom. Jól átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje. Vissza vessszük takarékra a tűzhelyet ,lefedjük és hagyjuk alacsony fokozaton rotyogni . Azért 20 percenként kavarjuk meg. Nekem 2,5 óra volt míg megfőtt. Utólag ízesíthetjük még,ha kevés a só. Nekem nem kellett bele semmi. Jó étvágyat kívánok!