egy jó nagy és egy kisebb füstölt csülök
60 dkg liszt
2 tk só
2 ek olaj
2 dkg élesztő (itt 1 dkg élesztő és 1ek kovász)
3,5 dl víz (kb.)
1 tk cukor
A csülköket előző este egyben megfőzzük, hagyjuk a levében kihűlni, hogy szaftos maradjon.
A csülökből a csontokat eltávolítjuk, de nem vágjuk fel, maradjon a csülök egyben.
Másnap az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral és 3-4 ek liszttel együtt elkeverjük, hagyjuk, hogy megkeljen, tehát kovászt készítünk. (Kb 30 perc)
Ezután egy tálban a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk, majd kissé meglisztezve és egy konyharuhával letakarva huzatmentes helyen hagyjuk, hogy duplájára keljen. (kb. 1 óra)
Lisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk. Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, majd a kicsontozott csülköket egyben a tészta közepére tesszük, majd a tészta széleket körbe-körbe ráhajtjuk a húsra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hogy a hajtások alulra kerüljenek, és megint hagyjuk, hogy a duplájára keljenek, majd vizes kézzel a cipókat körbe simítjuk.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Langyosan és hidegen egyaránt finom.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!