1 kg rizs
fél liter tej
Színtelen zselatín két kis zacskó
darált háztartási keksz vagy BEBE, Marina keksz
25 dkg
15 dkg olvasztott vaj
25 dkg sima túró
1 citrom
10 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 doboz friss tejszín
1 habfixáló
2 kanál cukor
tört pisztácia díszítéshez
Már most az elején elárulom, hogy ez sütés nélküli torta. Fogjatok hozzá, nem bonyolult és nagyon megéri.
A rizst megmossuk, én hétszer öblítem mindíg, addig minden keményítö és szennyezödés eltünik a rizsröl.
Ha köretnek készítjük, ha tejberizsnek, ha bárminek is, a hétszeri mosás szükséges.
( Régi jó tanács ).
Ezután feltesszük föni fél liter tejben és puhára fözzük, kevergetve, nehogy odakapjon, ha kell pici vizet, vagy tejet még hozzáöntünk.
Színtelen zselatínt készítünk 6 lapból vagy két kis zacskóból az elöírás szerint. Majd még a meleg rizshez keverjük óvatosan, de jól elkeverjük.
Egy kerek tortaformát kibélelünk sütöpapírral, az alját és az oldalát is.
Majd darált háztartási kekszet, vagy BEBE, Marina kekszet 25 dkg -ot apróra tördelünk és elkeverjük 15 dkg olvasztott vajjal.
Egynemü morzsalékos masszát kapunk, amelyet a tortaforma aljába egyenletesen belenyomkodunk. Én 10 percig sütöttem is, de nem szükséges.
Ezután 25 dkg sima túrót elkeverünk 1 citrom levével, reszelt héjával, 10 dkg kristálycukorral, 1 vaníliáscukorral, majd a teljesen kihült rizzsel. 1 doboz friss tejszínt, egy habfixálóval kemény tejszínhabbá felverünk, majd hozzákeverjük a rizses masszánkhoz.
Ezután ezt a rizses krémet egyenletesen rákenjük a keksztortára a tortaformába. 4-5 órára /vagy másnapig/ lehütjük, majd elkészítjük a díszítést.
A tetejére vékony citrom és lime karikákat vágok és erre készítek szintén színtelen zselatint amibe teszek 2 kanál cukrot és egy citrom levét is.
Majd ha már hülni kezd ,a tortára öntöm és zsupsz be a hütöbe.
A díszítéshez a citromkarikákat elhagyhatjuk ,mert a szeletelésnél gondot okozhat...
A tetejére vékony citromhéjkarikákat és limekarikákat vágok és a szélét tört pisztáciával díszítem.
Nagyon ízletes ,savanykás torta..imádnivaló.
A díszítés helyett lehet tejszínhabbal bevonni,úgy is finom és nem lesz gond a szeletelésnél.
To je ryzová torta, s nicim neni plnena. Dole z 25 dkg keksov a z 15 dkg rozpusteneho masla urobime cesto, len zmiesame a dame na spodok tortovej formy a na to uvarime z 25 dkg umytej ryze v 0,5 l mlieka plnku a potom do tohoeste kym je ryza horuca dame zelatinu zo 6 platkov, a potom ked sa to vychladne, miesame do toho dalsiu plnku co je, 25 dkg tvaroh , stava z 1citronu a aj kôra, 10 dkg kryst.cukru, 1 vanilkovy cukor, a tuto dobre zamiesanu plnku zmiesame s vychladnutym tvarohom. Nakoniec si vyslahame so ztuzovacom jednu smotanu na slahanie a pridame do ryzovej plnky.Toto dame do tort.formy a dobre vychladime.Potom uz len zdobime so slahackou alebo s citronovymi platkami a s zelatinou.A do chladnicky.....:)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!