Elkészítés:
Egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, cukrot, sütőport, sót, a citrom héját, levét és az olvasztott vajat, majd hozzáöntöm majdnem az egész tejet és az egészet alaposan összekeverem. Közepesen sűrű, folyós massza legyen, a tej mennyiségével ezt lehet utólag korrigálni. A tojásfehérjét keményre felverem és beleforgatom a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát (Ø 28cm) kivajazok, belesimítom a tésztát és beteszem az előmelegített sütőbe.
Közben elkészítem a citromos szirupot. A hozzávalókat egy lábasban felforralom és gyenge lángon addig gyöngyöztetem, amíg kissé sűrűbb lesz - ez 10-15 perc.
A torta 35 perc alatt kész, akkor kiveszem a sütőből, egy lapra teszem és a kapcsot is lefejtem róla. Mivel a teteje egyenetlen lesz, levágtam vízszintesen a kalapját, de így a szirupot is jobban felveszi - amit egy ecsettel még forrón mindjárt rá is kenek. (Ahogy hűl a szirup, annál sűrűbb lesz.) Kenegetem, de közben hagyom, hogy beigya a szirupot, így néhány menetben rá lehet kenni az egészet, ez a procedúra így akár 1 órág is eltarthat.
Ha kihűlt a torta és a szirup is megszáradt, a tetejét porcukorral megszórom.