Tészta
10-12 db-hoz
60 dkg átszitált finom liszt
3 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
3 dkg friss élesztő
csipet só
Kakaós krém
2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg puha vaj
7 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
Máz a tetejére
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
1 teáskanál kristálycukor
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, sót, cukrot. A felfuttatott élesztővel elkeverjük a tojást, ezt is hozzá adjuk. Majd a maradék tejjel ruganyos tésztát készítünk. -lehet kenyérsütőben is- majd 40-50 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós krémet. A vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverjük ki, hogy a cukor szemcsés maradjon benne.
A megkelt tésztát kinyújtom 3-4 mm-re, két egyenlő részre osztom, majd egyenletesen megkenem a krémmel. Amikor evvel megvagyunk, ügyesen ráhajtjuk a másik felét. majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél derelyevágóval másfél ujjnyi csíkokat Minden csíkot megtekerünk kicsit, miközben feltekerjük. néhányszor
Sütőpapíros tepsire helyezzük a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak),15 percet még letakarva pihentetni kell.. A tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!