A tésztához:
40 dkg finomliszt
20 dkg Graham liszt
12 dkg porcukor
csipetnyi só
késhegynyi aszkorbinsav
2 dl tej
1 dl víz
1 tojás
6 dkg puha vaj
2,5 dkg friss éleszto
A toltelékhez:
5 nagyobb savanykás alma
5-6 ek barnacukor
1 citrom leve és reszelt héja (citromot elhagytam belole, mert nem volt itthon)
1 kk orolt fahéj
40 g étkezési keményíto
1,5 dl víz
Kenéshez:
tojás
A hozzávalókból a szokásos módon lágyabb tésztát dagasztok. Letakarva duplájára hagyom kelni.
Ezalatt elkészítem a tolteléket: az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel egyutt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítot hozzáontve besurítem. Hagyom langyosra hulni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formálok belole. 10 percig pihentetem, majd egyenként 12X16 cm-es téglalappá alakítom. Kozepukbe 2 ek tolteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a toltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sutopapírral bélelt tepsibe rakom a táskákat, és letakarva 45 percen át kelni hagyom.
Kelesztés után a táskák tetejét megkenem felvert tojással és elomelegített sutoben 190 fokon 15-20 perc alatt megsutom.
(Forrás: moha konyhája)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!