A fejet, a tüdőt, nagyobb darabokra vágjuk, sós, enyhén ecetes vízben, néhány babérlevéllel, a többi húsfélével együtt, feltesszük lassú tűzön abálni. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a répát félkarikára, vagy karikára vágjuk. A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy nem maradjon szálas. Az almákat meghámozva, kisebb darabokra vágjuk. A zöld fűszereket felaprítjuk.
Mikor a belsőségek, húsok megabálódtak, hűtés után, vékony csíkokra vágjuk. Az abáló lét, nem öntjük ki, mert fontos alapanyag marad.
A hagymát, kevés zsíron üvegesre pároljuk, a fokhagymát hozzáadva megsózzuk, majd felöntjük az abáló lével. A csíkokra vágott husikat is hozzátesszük, és annyi lét öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a répa, a savanyú káposzta, a negyedbe vágott citrom, vagy citromlé, a dobozos paradicsomszósz, 1 ek. mustár is.
Kicsit sózunk rajta, erősebben megborsozzuk, és ízlés szerint csilit, vagy csípős paprikát rakunk bele. Hozzáadjuk a darabolt almát is. Mivel a húsok előfőttek, rövid főzés szükséges. 30-40 perc alatt készre fő. Annyi ideig szükséges főzni, hogy a répa megpuhuljon. Ha szükséges, az abáló levével pótoljuk a mennyiséget. Sűrítésre nincs szükség, mert az alma, a hagyma, a paradicsomszósz, biztosítja a mártás szerű állagot.
Polentával , tejföllel tálaltam. Más köret is alkalmazható, de lényeges, hogy a szaftot, ami az ételem pikantériáját biztosítja, fel tudja szívni a köret. Tálaltam már galuskával, grízgaluskával, de főtt tésztával is.
Több más recepttel együtt a Kifőztük magazin kérésére készítettem el az ételt. Mivel a körülményekről is írtam, érdemes megnézni, saját oldalam beszámolóját is: