A csirkét szétdaraboljuk. Jól átmossuk többször is, majd hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, néhány szemes borsot adunk a főzőléhez, és először fedő alatt főzni kezdjük. A zöldségeket akkor adjuk a levesléhez, amikor az először felforrt. Ha túl sósnak találjuk a levest, adjunk hozzá 1 - 2 db. megtisztított krumplit.
A krumpli a sót magába gyűjti a levesből, így korrigálhatunk az ízén utólag is. A hús, és a zöldségek puhulásáig főzzük. A húsok, és a zöldségek nagyját kiszedjük villával a léből, a maradékot leszűrjük. Ebbe az ízletes alaplébe főzzük a csigatésztát, de külön is megfőzhető sós, esetleg ételízesítős vízben. Külön tálakon is tálalható a csiga, a leveszöldség, a hús, így mindenki szed kedvére. (ez lakodalmi tálalási szokás, ahol a mai napig mindenki ízlése szerinti mennyiséget szed a levesbe.)
A nagyobb darab húsokat (comb, szárny, feldarabolt mell) lisztbe, felvert sózott tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kirántjuk.