Gyönyörű!
Ezt a gyönyörű tortát nem én készítettem el, hanem anyósom az Ő anyukájától tanult recept alapján, amit most megosztanék Veletek. A piskótát már én sütöttem életem első tortája.
Amennyiben magas tortát szeretnénk, három rétegűt, akkor ennek a tészta adagnak a felét még meg kell külön sütni hozzá.
Krém: 15 dkg porcukor, 3 tojássárga, 1 egész tojás, 1/2 csomag vaníliáscukor, 1,5 dl tej, 1/2 dl feketekávé, 1 szelet étcsoki, vagy egy kistábla, később még 20 dkg Rama hozzákeverni
A tortaformánkat szépen kivajazni, kilisztezni, az aljára sütőpapírt vágunk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tortákat mindig az alsó rácson süssük, a piskótát pedig nem szabad kb. 15-20 percig kinyítni sütő ajtóját, mert összeesik. De valaki a legvégén szokta csak kinyítni, ha már kihült a torta, tutti nem esik össze.
Ahány tojást használunk fel, annyi cukor kell hozzá. 8 tojást szétválasztunk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához apránként hozzáadjuk a habot körkörös mozdulatokkal egyenletesen elkeverve, majd apránként, kanalanként hozzáadjuk a darált diót és a lisztet. Óvatosan elkeverjük az egész tésztát és a már kikent tortaformába öntjük.
Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon legalsó rácson kb. 30-35 perc. Mindenki maga tapasztalja meg, hogy megsült-e már, tűpróba, vagy ha elválik picit már a szélétől, vagy nem serceg benne a piskóta. Ha megsült hagyjuk kicsit kihűlni és utána szedjük le a csattos részét. Elvágjuk félbe, ha három réteget szeretnénk, még egy fél adag tésztát süssünk meghozzá.
Krém készítése: A 15 dkg porcukrot, 3 tojássárgát és 1 tojást, 1/2 cs. vaníliáscukrot, 1,5 dl tejet, 1/2 dl feketekávét, 1 szelet vagy kistábla étcsokit állandó kevergetés mellett, gőz felett sűrűre főzzük. Amikor kész, kihűlt, hozzáadjuk a 20 dkg Ramat kikeverve. Ezzel megtöltjük a tortalapokat és kívül is bekenjük a tortát, tetejét díszíthetjük bármivel. Az első képen ostyalap található, cukrászdában kapható, utasítás rajta, hogyan kell rátenni a tortánkra. A harmadik képnél az Ikrek közül az egyik kapott csokitortát ugyanezen recept alapján.
Gyönyörű!
Ugyes az anyosod.Amilyen szep biztos olyan finom is lehet.
A piskóta biztosan nem esik össze, ha + 1 evőkanál lisztet teszel hozzá. Így nyugodtan kiveheted a sütőből, nem fog összeesni! Ez biztos ! Próbáld ki!
Gyönyörű a torta!!!
A piskótát már én készítettem el, persze anyósomé nyilván szebb volt, nekem ez az első. Köszi a tippet.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!