Nagyon mutatós és fincsi!Gratulálok!
25 dkg zabpehely
20 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
15 dkg méz
15 dkg mogyoróvaj (lehet vaj is)
5 dkg vaj
1 tojás
½ tk vanília kivonat www.toldifuszer.hu vagy 1 cs.vaníliás cukor
1 tk. őrölt szegfűszeg www.toldifuszer.hu
1 ½ tk.szódabikarbóna
1 kk. só
3 dkg keserű csokoládé
5 dkg aszalt szilva (bármilyen aszalvány jó)
5 dkg földimogyoró
A zabpelyhet összekeverjük a sóval, liszttel, szódabikarbónával, szegfűszeggel, és a kezünkkel kicsit összemorzsoljuk. (Sikli Timi adta az öltelet)
A csokoládét és mogyorót durvára aprítjuk, vagy daráljuk.
A vajat, mogyoróvajat, mézet összemelegítjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vaníliát vagy vaníliás cukrot és összekeverjük a vajas masszával.
A vajas masszába belekeverjük a mogyorót, aszalt szilvát, csokoládát és végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kapunk.
A tésztát ½ óráig hűvös helyen pihentetjük, majd diónyi adogokat ellapítunk és a sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújthatjuk és különböző formákat használva kiszaggathatjuk. (Nem könnyű, mert folyamatosan aszalványok, mogyoró és csokoládé darabok nehezítik)
A sötőt előmelegítjük 180 fokon 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson kihűtjük.(kb 45-55 db keksz lesz)
Egy kicsit ünneplőbe öltöztetjük. Csokit, kevés olajat és tejszínt gőz felett felolvasztunk és ezzel megkenjük a kekszeket, vagy kis pöttyöket teszünk a közepükre, amibe egy-egy mogyorót helyezünk. A csokit a végén meghinthetjük kókuszreszelékkel.
Ezek a kekszecskék készültek a Mikulás csomagba.
akit érdekel Itt találja lépésről-lépésre http://ezmegaz-krinsz.blogspot.com/2011/12/csokolades-mazsolas-mogyoros-kekszecske.html
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!