Hozzávalók:
Egy nagyobb sertés csülök kb 2,5 kg
1,5 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
6-7 gerezd fokhagyma
2 tk só
1 tk bors
3 evők zsír
1 dl sör
Rakhatunk rá sülthús fűszert is ,de elhagyható
Elkészítés:
A csülköt kisebb darabokra vágom, hogy a tepsibe helyezzem én erre a jó öreg 25 éves kacsasütőmet használom . Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát,hogy az ízeket átvegye.
Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2 óra. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet önteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.
Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat felkarikázom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé ha kívánja picit besózom . Ismét ráteszem a fedőt és sütöm még fél órát .
Ezután a fedőt leveszem, hagyom elsülni a plusz levet a csülök bőrét sörrel meglocsolom, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Saját készítésű savanyúsággal tálalom.
a fűszer
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!